umów wizytę

TVP – Jogurt naturalny – żywe kultury bakterii – Iwona Wierzbicka dietetyk 05.12.2011 | TV

Program z cyku Żyjmy Zdrowo – 18-11-2011 – Jogurt naturalny – źródło żywych kultur bakterii…

tvp-jogurtIstotne w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego (prawidłowym wchłanianiu, trawieniu pokarmu, usuwaniu niestrawionych resztek i eliminowaniu toksyn) jest zachowanie równowagi pomiędzy „dobrymi” i „złymi” bakteriami.

Probiotyki – bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium hamują nadmierny rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów, biorą udział w syntezie witaminy K i przyswajaniu witamin z grupy B, a także minerałów jak żelazo, fosfor, wapń oraz wzmacniają układ odpornościowy.

Prebiotyki – to z kolei pożywka dla probiotyków umożliwiająca im wzrost, rozmnażanie i właściwe funkcjonowanie… (o prebiotykach więcej przy temacie czosnku i cebuli).

Iwona Wierzbicka
logoAjwen-exel

Print Friendly and PDF

Zostaw komentarz