umów wizytę

Kilka słów o mnie

Jestem dietetykiem klinicznym i trenerem personalnym. W swojej pracy łączę prawidłową dietę z odpowiednio dobraną aktywnością fizyczną. Podchodzę do pacjentów holistycznie, czyli całościowo.

Ajwen Team to teraz 3 dietetyków – wybierz swojego dietetyka. Zawsze w piątki mamy Konsylium Dietetyczne, gdzie wymieniamy się z całym Teamem Ajwen doświadczeniami i wiedzą dietetyczną. Bez względu do kogo z Ajwen Team trafisz – JESTEŚ W DOBRYCH RĘKACH!! Kochamy naszą pracę, wiedzę, stale się rozwijamy. 

o-mnie-big-image

  • insulinooporność
  • Hashimoto
  • choroby autoimmunologiczne
  • niedoczynność tarczycy
  • cukrzyca typu 1 i 2
  • alergie i nietolerancje pokarmowe
  • nieszczelne jelita
  • refluks
  • IBS i problemy z jelitami
  • choroby dzieci
  • atopowe zapalenie skóry
  • łuszczyca
  • poronienia
Zapraszam do obejrzenia mojego wykładu o diecie w Hashimoto

Pokazuję pacjentom, iż można żyć inaczej, jeść, ćwiczyć, cieszyć się życiem i nie wydawać pieniędzy na leki. W wielu przypadkach po zastosowaniu diety ciało wraca do równowagi, poprawia się muskulatura, zmniejsza się tkanka tłuszczowa, normalizują się cukry (bez pomocy leków), ustępują bóle, opuchlizny, zmęczenie, brak energii do życia.

Nie układam szczegółowych jadłospisów, lecz indywidualne zalecenia, pacjenci uczą się na nowo jeść, uczą się nowego stylu życia – dopasowanego do swojego obecnego zdrowia. Z pacjentami pracuję w oparciu o wyniki badań krwi w myśl zasady „zbadajmy, a nie zgadujmy”, ponadto pacjenci prowadza dzienniczki żywieniowe. Dieta zmienia się, ewoluuje wraz jak zmienia się stan zdrowia.

Zapraszam do działu EFEKTY i REFERENCJE

Jestem prekursorką i propagatorem diety PALEO w Polsce, choć nie w każdej sytuacji ją stosuję. Korzystam również z diety GAPS, SCD, protokołu autoimmunologicznego, reakcji krzyżowych alergicznych. Dobieram narzędzia pracy do pacjenta. W dietoterapii wykorzystuję produkty proste, dostępne w Polsce, a często przez wielu moich pacjentów odkrywane na nowo, ponadto produkty superfoods i odpowiednio dobrane suplementy co ma znaczenie w przypadku chorób (nie polecam suplementów „odchudzających”). W naturze tkwi moc i witalność. Wystarczy sięgnąć po właściwe produkty, co nie zawsze jest tak oczywistą sprawą jak to lansują media czy prasa.

…bo to co dla jednego jest lekarstwem może być zarazem trucizną dla drugiego.

NOTA BIOGRAFICZNA:

Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny i trener personalny. Od 1999r związana ze światem fitnessu, wiele lat prowadziła zajęcia grupowe w szczególności dla osób starszych oraz z problemami ze strony aparatu ruchu jak również zajęcia indoor cycling (rowery stacjonarne). Była również menedżerem Fitness Clubu.

Obecnie prowadzi swoją poradnię dietetyczną i treningową, jak również studio treningu personalnego Ajwen. Na co dzień oprócz diety zajmuje się treningami personalnymi z użyciem sprzętu funkcjonalnego. Posiada uprawnienia państwowe o specjalizacji fitness oraz kulturystyka.

W swojej pracy łączy aktywność fizyczną z prawidłowym odżywianiem się. Jedzenie powinno być pożywieniem, a nie tylko pustymi kaloriami, dlatego też dobiera indywidualnie rodzaj diety do konkretnej osoby, uwzględniając w jadłospisie produkty proste, ale zarazem bardzo odżywcze. Jest propagatorem paleodiety oraz produktów typu superfoods. Stworzyła własne zasady dietetyczne, piramidę zdrowego żywienia wg Ajwen, piramidę żywienia dzieci oraz zasadę budowania muru. Jest autorką „10 zasad skutecznego odżywiania” i programu „Paleo-do zdrowia-II stopień wtajemniczenia„.

Uzyskała dyplom dietetyka klinicznego na PWSZ Nysa, kończąc studia z wyróżnieniem. Ponadto posiada specjalizację z dietetyki sportowej i suplementacji. Jest ekspertem do spraw żywienia kobiet ciężarnych, matek karmiących oraz niemowląt na portalu siostraania.pl – wirtualna położna. Dietetyk małych piłkarzy w Football Academy. Stale współpracuję z czasopismami branżowymi, do których pisuje artykuły o tematyce fitnessowej oraz dietetycznej (Body Life, Trainer, Magazyn Strefa Trenera, Fitness Bizness, Food Forum).

Często wypowiada się w radio i telewizji. Jest pomysłodawczynią i autorką kilku szkoleń z zakresu dietetyki oraz pracy z tętnem podczas treningu. Prowadzi video-poradnię na kanale youtube, gdzie opowiada o zagadnieniach dietetyczno-treningowych oraz wpływie diety na zdrowie w maksymalnie przystępny sposób. Stworzyła grupę wsparcia dietetycznego na Facebook, portal AjewnDieta z video, podcastami, postami, wirtualnymi szkoleniami.

Współpracowała (do 2014r.) jako szkoleniowiec z największymi szkołami fitnessowymi w Polsce: Open Mind, Kuźnia Trenerów, Mauricz.com, a wcześniej (2009-2013) również jako szkoleniowiec i Master Prezenter w międzynarodowej firmie Indoor Cycling Group (ekspertfitness.com).

Od 2014 prowadzi własne autorskie szkolenia w Opolu: Inne podejście do diety, Paleodieta, Dieta Dzieci, Dietetyka Kliniczna, Jedzenie bez chemii, Zdrowa Mama – żywienie kobiet ciężarnych oraz szkolenia dla dietetyków i trenerów personalnych.

Od 2015 w ofercie pojawiły się szkolenia wirtualne webinaria - to cykl szkoleń o bardzo szerokiej tematyce, obejmującej m.in. podstawy diety ale również diagnostykę, problemy z jelitami, cerą i chorobami autoimmunologicznymi.

W latach 2013-2015 współpracowałam z USP Zdrowie, jako ekspert d/s właściwie zbilansowanej diety i suplementacji witaminami Multicode.

Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita „J-elita” i  Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej.

Swoje doświadczenia i kwalifikacje dietetyczne zdobywała i wciąż zdobywa podczas kilkunastoletniej współpracy z fitness clubami, na szkoleniach, kursach oraz konferencjach, na których bywa regularnie, jak również w poradniach i oddziałach szpitalnych (ginekologicznym, bariatrycznym, diabetologicznym).

IMG_20130903_211143-1

Prywatnie mama małego aktywnego smyka. Z pasją oddaję się wielu dyscyplinom sportowym takim jak rower górski, nurkowanie, chodzenie po górach, nordic walking, narty, snowboard, łyżwy, rolki i windsurfing. Jej wielką pasją jest dietetyka i wpływ diety na zdrowie. Ciepła, serdeczna, zawsze uśmiechnięta, z otwartym sercem do ludzi i umysłem na wiedzę – tak ją określają inni.

 

Jeśli robisz to co kochasz nigdy nie czujesz, że jesteś w pracy, jeśli robisz to z pasją – zarażasz innych… wierz w to co robisz, wierz w swoje marzenia – tylko wtedy staną się rzeczywistością.

Więcej o mnie i mojej pracy w działach:

kwalifikacje | moje publikacje | szkolenia | webinaria